Η αγωγή σήμερα

Α. Εισαγωγή

Η καταπίεση έχει πολλά πρόσωπα σήμερα. Καταπιεζόμαστε από τον χρόνο, από τους εργοδότες μας, από την ανεργία, από τους συναδέλφους μας, από το σύντροφό μας, από τα παιδιά μας. Συγχρόνως, βιώνοντας την καταπίεση, γινόμαστε οι ίδιοι καταπιεστές στην πρώτη ευκαιρία και αυτό περνάει στη δουλειά μας, στην οικογένειά μας, στις ερωτικές και φιλικές μας σχέσεις. Αν ο τρόπος ζωής και οι ανάγκες μας λοιπόν παραμείνουν οι ίδιες δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή της πραγματικότητας. Χρειάζονται μικρές προσωπικές αλλαγές, οι οποίες θα περάσουν προς τα έξω και θα αλλάξουν την κοινωνία μας. Η εκπαίδευση, αποτελώντας βασικό μέσο κοινωνικοποίησης, πρέπει να διέπεται από βασικές αρχές όπως αυτές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και του διαλόγου έτσι ώστε να συνδράμει στην αλλαγή.

Β. Η αγωγή του καταπιεζόμενου στο Δυτικό Κόσμο

Αν και η μεταφορά του μοντέλου του Freire είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση στις δυτικές κοινωνίες… θεωρείται ότι παρ’ όλες τις διαφορετικές πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες που το δημιούργησαν, σήμερα με την υπάρχουσα οικονομική κρίση και τις δεδομένες κοινωνικές ανισότητες, μπορεί να βρει ως όλον ή και μερικά, εφαρμογή στην Εκπαίδευση.

Τα προγράμματα εκπαίδευσης που αφορούν στη θέση των μειονοτήτων, ζητήματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα οποία οδηγούν στη δημιουργία κοινωνικών κινημάτων για την υποστήριξη των αναγκών κάθε ομάδας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στηρίζουν τις απόψεις του Freire.

Γ. Επίλογος

Το πολυσύνθετο οικονομικοπολιτικό σύστημα, μας οδηγεί πολλές φορές στη μη κατανόηση της καταπίεσης που μπορεί να βιώνουμε και εμείς οι ίδιοι. Το μοντέλο του Freire δίνει κάποια παραδείγματα σχετικά με το πώς μπορούν οι κοινότητες μέσω συλλογικών διαδικασιών να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν μέσω κοινωνικών αλλαγών τις καταπιεστικές καταστάσεις στη ζωή τους. Στη σημερινή εποχή μπορεί να αναγνωρίζουμε το κύριο σύστημα αιτιών που μας καταπιέζει αλλά οι πτυχές του είναι πολύπλευρες και τα μέτωπα πολλά. Σήμερα από όσο φαίνεται δεν μπορούμε να συνεργαστούμε όλοι και όλες οι καταπιεσμένοι και οι καταπιεσμένες ώστε να μπορέσουμε να «πολεμήσουμε» το «σύστημα».

    • Μαρία
    • 13 Μαρτίου 2010

    Σήμερα η καταπίεση απαντάται παντού. Μέσα στην οικογένεια, στην εργασία, στο σχολείο, στις φιλικές και ερωτικές σχέσεις. Το ότι ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να είναι καταπιεστής και καταπιεζόμενος δυσκολεύει την επίλυση του προβλήματος. Πάντως αρχικά θα πρέπει όλοι μας να αναγνωρίσουμε αυτή την συμπεριφορά μας προς τους άλλους και όσο το δυνατόν να την περιορίσουμε σε ατομικό επίπεδο. Σε συλλογικό επίπεδο ίσως θα πρέπει να αντιδρούμε σε κάθε είδους αδικία που καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα αφού προηγηθεί η σκέψη της δράσης ώστε να μην φτάσουμε στο αντίθετο άκρο που είναι ο ακτιβισμός.

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: